A fa nedvességtartalma (ahol az összsúly = 100%):
A nedvessegtartalom függ a vágás idejetől és a fa fajtájatól is.
Frissen vagott fa nedvtartalma = 40-60%
Legszaraz fa nedvtartalma (1,5 évig szabadban száradó fa nedvtartalma, nemcsapadékos évszakban) = 12-20 %
Abszolut száraz fa nedvtartalma (két évig fedett helyen, hasogatva tárolt) = 10%
Manapság sok helyen frissen vágott fával tüzelnek, pedig a száraz fa fűtőértéke 1,2-1,4 szerese a nedves fáéhoz viszonyítva ha m3-re vetítjük. Ha viszont q-ként számoljuk az ár-érték arányt akkor az 1q abszolút száraz fa 1,7-2,3 szorosát éri 1 q nedves fának. (Ha m3-re vásárlunk legfeljebb 1,4 szeresét fizetjük ki az azonos mennyiségű száraz fának és ha nem fűtjük el akkor a következő fűtési szezonban már száraz fa lévén azonos (1,2-1,4 szeres) értékű fánk lesz, mintha szárazat vásároltunk volna. Ha azonban q-ra vásárlunk akkor adott évben kb. dupla árat fizettünk a fáért, ami ha következő évben kerül csak eltüzelésre akkor is azt jelenti, hogy kb. másfélszeres áron jutottunk hozzá a kívánt mennyiségű tűzifához.
Száradás: feldolgozottság és tárolás függvénye, leghasznosabb fedett, de oldalról nemzárt, szellőző tárolóban a végfelhasználás nagyságába összeaprítva, összerakva tárolni.